Gevaarlijke Namen - Lichtontwerp

Boy Jonkergouw producties & Vredesorganisatie PAX

Voor de voorstelling ‘Gevaarlijke Namen‘ van Boy Jonkergouw producties & Vredesorganisatie PAX verantwoordelijk voor het lichtontwerp.

25 jaar Srebrenica I Gevaarlijke Namen
De genocide van Srebrenica vanuit het perspectief van de overlevenden

Srebrenica 1995. 50 jaar na het einde van WO II vindt er opnieuw genocide plaats op Europese bodem. Alma Mustafić was 10 toen de oorlog in Srebrenica begon en 14 toen haar vader Rizo Mustafic werd vermoord. Dutchbat was de naam van het Nederlandse VN Bataljon dat naar Srebrenica was gestuurd om de burgerbevolking te beschermen. Rizo Mustafić werkte twee jaar lang als elektricien voor Dutchbat. Maar toen de enclave Srebrenica viel werd hij van de basis af gestuurd, ‘omdat hij niet het juiste pasje had’.

Dutchbatter Ray Braat was toen 19. Hij scheidde de mannen van de vrouwen waarna de mannen werden vermoord. Nu delen Alma en Raymond het podium. Ze hebben een verschillend perspectief op de gebeurtenissen, maar twee dingen hebben ze gemeen: de vraag waarom de wereld de genocide van Srebrenica liet gebeuren en het gevoel dat de media de feiten nooit correct hebben weergegeven. Samen met acteurs Mike Weerts, Jolijn Henneman en Karen Sibbing vertellen ze hun verhaal in de theatervoorstelling 25 jaar Srebrenica I Gevaarlijke Namen. Een geschiedenis over gewone mensen, de waanzin van de haat en hoe de genocide van Srebrenica vijfentwintig jaar later nog steeds hun leven tekent en dat van vele anderen.