De Zachtmoedige Radicaal - Decor- & Lichtontwerp

Johan Fretz

Voor Johan Fretz zijn eerste solovoorstelling  ‘De Zachtmoedige Radicaal’ het lichtontwerp gemaakt. Daarnaast samen met Klasiena Soepboer ook het decorontwerp gemaakt.

Nu is het tijd voor zijn solodebuut in het theater: ‘De Zachtmoedige Radicaal’ is een zeer persoonlijke en humorvolle vertelling van ‘Onder de Paramariboom’. Over een zwerftocht door het land van zijn moeder, Suriname. Over het omarmen van tegenstellingen in jezelf, in een tijd dat het woord Identiteit steeds beladener wordt. Deze geboren verhalenverteller neemt je mee op reis: muzikaal, met scherpe blik en gouden lach.

‘Toen ik aan deze voorstelling begon, wist ik nog niet goed wat ik ging maken: een echte conference of juist een persoonlijke vertelling over Suriname, kleur bekennen met gemengd bloed, een zoektocht naar identiteit. Tijdens de try-outs werd me al snel duidelijk dat ik eens vol voor het tweede moest durven kiezen, ongeacht welk label daarbij past. Of het uiteindelijk een cabaretvoorstelling is geworden met toneelelementen, of meer een toneelvoorstelling met muziek, of een monoloog vermengd met kleinkunst. Ik weet het oprecht niet, maar wat ik in elk geval zeker weet: het is een tori geworden, het Surinaamse woord voor Verhaal. In Suriname leerde iemand me: ‘Wees een tru toriman!’ , een zin die ik ter harte heb genomen. En voor die tori nodigt deze blaka/bakra/moksi toriman jullie van harte uit.’

De Zachtmoedige Radicaal is een show die je optilt en je hart verovert. Bovenal is dit een unieke vertelling van een geboren verhalenverteller.

Tekst & Spel: Johan Fretz
Regie: Rick Stout
Muziek: Maarten Stok
Lichtontwerp: Wannes van der Veer
Decorontwerp: Klasiena Soepboer & Wannes van Der Veer
Kostuumontwerp: Esmee Thomassen